ČERVENÝ KLÁŠTOR: Na 37. ročníku ZFS sa predstaví tisícka účinkujúcich

22.05.2013 Stará Ľubovňa

Červený Kláštor 21. mája (TASR) – Pod Troma korunami v Červenom Kláštore, okres Stará Ľubovňa, otvoria oficiálne v piatok 24. mája brány Dní tradičnej kultúry na Slovensku medzinárodným folklórnym festivalom. Tento rok sa píše už 37. ročník Zamagurských folklórnych slávností (ZFS).
"Počas troch dní pricestuje na Zamagurie asi tisícka účinkujúcich zo Slovenska i zahraničia, prezentovať sa budú folklórne kolektívy a remeselníci so svojimi ľudovoumeleckými výrobkami," informovala Zuzana Barilová z organizačného výboru podujatia. V prvý deň budú o 20.30 h znieť amfiteátrom Červeného Kláštora hity slovenského speváka a muzikanta Petra Nagya a jeho skupiny Ingido. Sobotňajší (25.5.) program slávností sa začína trhom remesiel, školou tanca pre širokú verejnosť, predstavením krojov daného regiónu a pokračuje splavom účinkujúcich a hostí po hraničnej rieke Dunajec.
"V otváracom programe po 15. hodine návštevníkov festivalu pozdravia domáce folklórne súbory i hostia zo zahraničia. Pripomenieme si aj 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy," doplnila Barilová. Návštevníci sa budú môcť zapojiť aj do aktivity Srdce pre Slovensko. Sobotný večer spestrí jubilejný profilový program "SPIŠ" folklórneho súboru Vagonár z Popradu, ktorý si nedávno pripomenul 40. výročie svojho vzniku.
Nedeľné (26.5.) ráno a predpoludnie bude venované svätej omši, trhu remesiel a sprievodným podujatiam. "Na pravé poludnie v nedeľu dostanú priestor aj najmladší nositelia tradičnej kultúry, teda detské folklórne súbory zo Zamaguria a ich hostia z Kežmarku i krajania z Krempách v Poľsku," pokračovala Barilová.
Od 14. hodiny v záverečnom programe 37. ročníka ZFS uvidia návštevníci domáce súbory s ich hosťami. Predstaví sa napríklad 77 rokov fungujúci Folklórny súbor Očovan z Očovej a krajanský folklórny súbor Zelený Javor z Krempách v Poľsku. ZFS organizuje Podtatranské osvetové stredisko v Poprade, mesto Spišská Stará Ves, obec Červený Kláštor, Nezisková organizácia Cyprián Červený Kláštor a Ľubovnianske osvetové stredisko Stará Ľubovňa. Záštitu nad podujatím prevzali premiér SR Robert Fico a predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík.
 

Vyberte región